Boosterbeurs voor onderzoek naar muzikale stimulatie bij jonge risicokinderen
Boosterbeurs voor onderzoek naar muzikale stimulatie bij jonge risicokinderen
Helpt een muzikale game om prikkelverwerking in kaart te brengen bij jonge risicokinderen? Kan een vragenlijst helpen de ontwikkeling van deze kinderen beter te begrijpen? Met deze vragen houden onderzoekers van het UMC Utrecht en UU zich de komende tijd bezig. Zij ontvingen afgelopen augustus een zogeheten Boosterbeurs van €25.000. Dit jaar zijn zij gestart met hun onderzoek naar muzikale stimulatie bij jonge risicokinderen.
Met de Boosterbeurs moedigen het UMC Utrecht - Child Health en UU - Dynamics of Youth onderzoekers uit verschillende wetenschappelijke hoeken aan om samen te werken. Het doel hiervan is om een waardevolle bijdrage te leveren aan het jeugdonderzoek. Onder de winnaars vielen Corline Parmentier, arts-onderzoeker (UMC Utrecht); Anja Volk, hoogleraar music information computing (UU); en Anneloes van Baar, hoogleraar diagnostiek en behandeling bij Pedagogische Wetenschappen en GZ-psycholoog (UU).
Meer onderzoek nodig
Parmentier doet al langere tijd onderzoek naar jonge risicokinderen die zijn geboren met zuurstoftekort rond de geboorte (perinatale asfyxie). Zij werkt nauw samen met kinderarts Thomas Alderliesten, hij is werkzaam in het UMC Utrecht neonatale neurologie expertisecentrum van het Wilhelmina Kinderziekenhuis. De kinderen lopen het risico op hersenschade wat kan leiden tot bewegingsproblemen of een lager IQ. Daarom worden kinderen met ernstig zuurstofgebrek rondom de geboorte tot een leeftijd van 8-10 jaar teruggezien in de polikliniek, om hun ontwikkeling te volgen. Hierbij valt op dat er bij deze kinderen op latere leeftijd vaak sprake is van problemen met aandacht, geheugenverlies en dat ze concentratie- en gedragsproblemen hebben. Dit nodigde uit voor extra onderzoek. “Het frustreert mij best wel dat wij weinig weten over de lange termijngevolgen van ernstig zuurstofgebrek rondom de geboorte en dat ouders hierdoor voor verrassingen komen te staan”, vertelt Parmentier. De speeddate rondes tijdens de Boosterborrel bleken een uitkomst.
Samenwerking
Tijdens de speeddate rondes legde Parmentier waardevolle connecties met medeonderzoekers. Zo kwam Parmentier in contact met inmiddels haar collega’s Van Baar en Volk. Van Baar richt zich op te vroeg geboren kinderen.
Zij maakte eerder een online vragenlijst systeem voor ouders om een beeld te vormen van de ontwikkeling van hun kind. Parmentier en van Baar willen weten of ze deze vragenlijst ook kunnen toepassen bij kinderen die geboren zijn met zuurstoftekort. Ze hopen hiermee meer te weten te komen over hoe het kind zich ontwikkelt, zonder dat hiervoor een extra bezoek aan de polikliniek nodig is. Het tweede doel van het onderzoek richt zich op de rol van muziek bij de ontwikkeling van jonge risicokinderen. Binnen deze groep worden regelmatig problemen gezien bij kinderendie moeite hebben met het verwerken van informatie, wat zij zien, horen of ruiken. Anja Volk ontwikkelde eerder in samenwerking met het UMC Utrecht (de groep ontwikkeling in perspectief) een muzikale game om deze zogeheten prikkelverwerking van kinderen te meten, waarbij kinderen ritmes na moeten tikken. Met deze ritmische game willen Parmentier, Van Baar en Volk onderzoeken of kinderen die geboren zijn met een zuurstoftekort, moeite hebben met prikkelverwerking. Ze richten zich op kinderen die op basis van de eerder genoemde vragenlijst een vertraging in hun ontwikkeling hebben laten zien.
Parmentier, Van Baar en Volk zijn inmiddels gestart met het onderzoek naar de toepassing van het online vragenlijst systeem voor ouders met kinderen met asfyxie om te begrijpen hoe deze kinderen zich ontwikkelen. Daarnaast werken ze hard aan de aanpassingen van de muzikale game, zodat ze deze in de toekomst onder jonge kinderen kunnen inzetten en evalueren. Eind dit jaar verwachten Parmentier en collega’s de eerste resultaten.
Foto: v.l.n.r. Anja Volk, Anneloes van Baar, Corline Parmentier